čo je barik?

Menší dubový sud s objemom 225 litrov, v ktorom vyzrievajú biele, ale hlavne červené vína. Sud je z vnútra vypálený ohňom. Sú rôzne stupne vypálenia – noisette, light, medium a heavy. Na výrobu barikových sudov sa používa len dubové drevo – z francúzskeho (Quercus robur, Quercus petraea) alebo amerického duba (Quercus alba). Pri opaľovaní dreva dochádza k termodegradácii (porušeniu teplom) jednotlivých zložiek dreva. Pri strednom opálení dochádza k rozrušeniu celulózy a hemicelulózy (stavebné polysacharidy) na jednoduchšie cukry, ktoré zodpovedajú za karamelovú príchuť vo vínach. Pri termodegradácii lignínu (ďalšia stavebná zložka dreva) sa uvolňujú látky pripomínajúce vôňu vanilínu. Pri strednom až silnom opálení dochádza k porušeniu lipidov dreva, ktoré v čistej forme vonia ako kokos. Taníny sa menia z drsných ellagotanínov na jemné zložky ako sú eugenol (vôňa po klinčekoch), ale aj 4-metylguajakol a 4-etylfenol, ktoré sa vo vyšších koncentráciách menia na arómy po konskom pote, či údenine.


kalendár

október 2019
Po Ut St Št Pi So Ne
« sep    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031